Asiatisk apelsinkyckling

Ingredienser

Till kycklingen:

ca 500 gram kycklingfilé (bröstfilé eller lårfilé)
0,5 dl japansk soja
0,5 dl mjöl

Till såsen:

0,5 dl japansk soja
0,5 dl Hois insås
1 dl vatten
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 msk kinesisk soja
0,5 msk färsk ingefära, finriven
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 apelsin, finrivet skal och pressad saft

Till servering:

1 pkt salladslök, ca 125 g
ca 2 msk rostade sesamfrön till topping
ca 0,75 dl salta jordnötter till topping
ris till 4 portioner

Instruktioner
Skär kycklingfilén i ganska små bitar och lägg dem i en bunke. Häll över 0,5 dl soja och rör runt så att den blandas helt med kycklingen. Rör ner mjölet, lite i taget, och rör runt tills mjölet täcker i stort sett alla kycklingbitar. Låt stå till sig medan du gör såsen.

I en annan liten bunke, blanda 0,5 dl japansk soja med Hois insås, vatten, risvinäger, sesamolja och kinesisk soja. (Den kinesiska sojan ger lite extra sälta och tryck.)

Finriv sedan ner ingefäran, förslagsvis med ett zestjärn, och pressa eller riv ner vitlöksklyftorna också. Halvera apelsinen och riv skalet, gärna även det med zestjärnet, och pressa ut saften. Rör runt, och ställ åt sidan. Nu kan det också vara läge att dra igång ett riskok.

Skär salladslöken i små, sneda skivor. Spara den allra grönaste hälften i en skål till garnering, och låt resten ligga kvar på skärbrädan.

Stek kycklingbitarna tills de har fått fin färg. Mjölet gör ytan extra fin. Häll sedan ner salladslöken som låg kvar på skärbrädan, och rör ner såsen du rört ihop. Låt småputtra ihop i fem minuter tills såsen har tjocknat lite, vilket den gör tack vare mjölet.

Under tiden kan du rosta sesamfrön i en torr stekpanna. Hinner du inte rosta dem, skippa det, det blir piffigt ändå. Eller bara skippa dem helt. Att hälla svarta sesamfrön över det vita riset impar också på folk.

Servera den asiatiska apelsinkycklingen med ris, skuren salladslök, eventuella sesamfrön och jordnötter.